Na czym polega dezynfekcja metodą termiczną?

Dezynfekcja termiczna stosowana jest w sytuacjach, gdy w instalacji c.w.u. pojawi się problem z bakteriami Legionella. Podgrzew instalacji może być także stosowany profilaktycznie. W czasie dezynfekcji termicznej woda jest podgrzewana do temperatury w zakresie od 70 do 80 stopni Celsjusza. Zgodnie z obowiązującymi przepisami instalacja ciepłej wody użytkowej musi być dostosowana do przeprowadzania ciągłej lub okresowej dezynfekcji bez obniżenia trwałości zastosowanych elementów armatury.

Bakterie Legionella mogą przeżyć w temperaturze od 0 do 63 stopni Celsjusza i giną w momencie, gdy temperatura przekroczy 65 stopni. Podgrzanie wody w punktach czerpalnych do 70 stopni usuwa większość mikroorganizmów bytujących w biofilmie, czyli powłoce zbudowanej z komórek bakterii osadzającej się na ściankach wewnętrznych instalacji. To właśnie tam żyje i rozmnaża się Legionella.

 

Etapy dezynfekcji termicznej

Kluczowe dla osiągnięcia pożądanych efektów dezynfekcji jest podgrzew wody do określonych parametrów. W miejscu podgrzania woda powinna osiągnąć pułap 70 stopni Celsjusza, a zabieg kończy się w momencie, gdy temperatura na powrocie wyniesie 63 stopnie. Możliwe jest przeprowadzenie dezynfekcji z niższą temperaturą, jednakże wtedy konieczne jest wydłużenie czasu płukania.

Płukanie instalacji wodociągowej ma na celu likwidację bakterii poprzez doprowadzenie gorącej wody do wszystkich fragmentów sieci. W czasie płukania odkręcane są wszystkie kurki czerpalne, począwszy od tych najbardziej oddalonych, a w tym samym czasie płukać można maksymalnie 4 punkty. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury każdy punkt płukany jest przez minimum 3 minuty. Płukanie i podgrzew mogą być stosowane okresowo jako środek zapobiegawczy pojawieniu się bakterii Legionella. Warto jednak pamiętać, że zbyt częsta dezynfekcja może uszkodzić instalacje.